HistorySejarah

The Interdisplinary Graduate School of Brawijaya University Master of Women Studies program has been established in 2009. based on the letter No. 1135/J10/AK/2008 in AprilĀ 04th 2008 nad the letter No. 1694/J10/AK/2008 in May 15th 2008. The management of Women Studies Master ProgramĀ is currently based on the Permission Letter of Study Program Establishment from General Directorate of Higher Education No. 2594/D2.2/2008 and operational permit No.69/D/T/2009. This program is well known as well established, among other centres in Indonesia, as a basis for femininism and gender-oriented in terms of teaching and doing research. The program has been applied to respond a high demand of community, of government tasks and of decision makers in terms of the implementation of gender mainstream-based policy in Indonesia.

The program also adopts a women-centered and interdisciplinary approach on to the nature of both women experiences and gender relations. This program also prepares the graduated student when finish the program can pose an excellent capability and skills to develop and to solve many problem relating to gender and women issues from many aspect of human life including politics, social matters, economics, cultures, religion and government matters as well science and technology such as communications, globalization and democracy. This program accepts many candidates from different background of study who are interested in how to develop their understanding on Women Perspectives, Feminist Theory and Gender Knowledge that suit with their achieved educational backgrounds or experiences.

Didirikan pada tahun 2009, berdasarkan surat No 1135/J10/AK/2008 tanggal 04 April 2008 dan no 1694/J10/AK/2008 tanggal 15 Mei 2008. Penyelenggaraan Program Studi S2 Kajian Wanita saat ini berdasarkan Surat Ijin Pendirian Program Studi dari Dirjen DIKTI No. 2594/D2.2/2008. dan Surat Ijin Operasional No.69/D/T/2009. Pada tahun 2014 nama program studi semula Program Magister Kajian Wanita berubah menjadi Program Magister Kajian Perempuan. Program Studi Kajian Perempuan di Program Pascasarjana, Universitas Brawijaya adalah salah satu Program Magister yang paling mapan di Indonesia untuk kajian feminis dan berorientasi gender serta penelitian humanis. Program ini didirikan untuk merespon kebutuhan empiris masyarakat, eksekutif dan pengambil keputusan terkait dengan kebijakan Pengarusutamaan Gender berdasarkan perspektif Perempuan.

Kajian Wanita disebut sebagai suatu disiplin ilmu interdisipliner karena dalam kajiannya menggabungkan berbagai informasi dan ide yang berasal dari berbagai bidang ilmu (multiple disciplines). Adapun bidang ilmu yang termasuk ke dalam Kajian Wanita adalah Sosiologi, Antropologi, Psikologi, Kesehatan, Ilmu Politik, Studi Gender, Studi Bahasa, Kebijakan Publik dan Ilmu Ekonomi. Sebagai suatu bidang ilmu interdisipliner, Kajian Wanita juga dikaji dari bidang ilmu yang lain, khususnya ilmu-ilmu Social Humaniora, Ilmu Kesehatan, Ilmu Ekonomi dan Ilmu Bahasa. Bidang-bidang ilmu sosial humaniora yang tergabung ke dalam Kajian Wanita interdisipliner adalah Sosiologi dan Antropologi serta Ilmu politik. Sedangkan Ilmu Kesehatan adalah Psikologi dan Ilmu Kesehatan. Sementara studi bahasa adalah bagian dari Ilmu Bahasa. Melalui kombinasi berbagai bidang ilmu tersebut, maka bidang Kajian Wanita dapat mencakup banyak konsep dan kajian masalah yang memperkaya studi ini sebagai sebuah bidang kajian interdisipliner.